2013-09-02 SIWI 2013, Stockholm International Water Institute pågår t.o.m. 6/9


SIWI organiserar världsvattenveckan som är världen största årliga konferens. I år har konferensen nästan 3000 deltagare från hela världen. Vi intervjuade kort Marianne Kjellén som leder arbetet kring ”Water Governance”-temat på Stockholm International Water Institute.

Max Nöje: Vad gör Siwi under dem här konferens dagarna?

Marianne Kjellén: Vi ser till att det blir en plattform för samarbete och kontakter inom vattensektor och andra så att folket så vi försöker att ha ett brett fokus för att utöka samarbetet kring service, att folk ska ha tillgång till vatten och sanitet i hemmen.

Max Nöje: Vem kommer ni att tilldela priset ”Stockholm Water Prize?

Marianne Kjellén: I år tilldelas det till Peter Morgan som är verksam i Zimbabwe och han har arbetat med väldigt enkla men väldigt smarta lösningar för att hitta billiga och funktionella toaletter och även pumpar för att för bättra sanitets nivå i hela Afrika. Det som har varit specifikt för Peter Morgans arbete är att det har varit verkligen så anpassat till vad folk behöver och det ser över till kretsloppet. Det finns toaletter där man inte bara skyddar så att man blir av med hälsofarliga fekalier men att man också kan använda dem t.ex. gödningsämnen till jordbruket.

Det är Konungen som delar ut vattenpriset på torsdag.

Max Nöje: Vilka andra priser kommer att delas ut?

Marianne Kjellén: Det finns 2 andra priser. Kronprinsessan delar ut junior vattenpriset. Där har SIWI ett samarbete med skolor över hela världen, där unga studenter tar fram projekt för att lösa världens vatten problem och dem kommer hit, de visar sina projekt och det utses en vinnare varje år som premieras av kronprinsessan Victoria. Det tredje priset heter Industry Stockholm Award. Det är alltså ett företag som progresserar för förbättrar vattenhanteringen eller gör ett bra arbete inom sektorn som premieras också.

Max Nöje: Vilka gästar Siwi?

Marianne Kjellén: Det är väldig brett register med gäster från hela världen, både rika och fattiga länder från alla kontinenter. Många representerar sina regeringar eller olika departement. Andra är representanter från icke-statliga organisationer (NGOs = non-governmental organisations) och övriga delar av civilsamhället. Det finns också en en vetenskaplig del av vattenveckan forskare diskuterar vattenfrågor, inklusive organisationsfrågor och resurshantering. Den privata sektorn deltar också, både som finansiärer av många av aktiviteterna under den här veckan, men även för att de har intresse av att delta i att finna lösningar på vattenproblemen i världen.

Max Nöje: Är det något du skulle vilja komplettera?

Marianne Kjellén: Jag skulle vilja komplettera med att så som vi ser de stora utmaningarna i världen, så är det i de mänskliga relationerna som vi finner lösningarna. Vatten är begränsat, befolkningen ökar, så det är genom bättre samarbete och fördelning av resurser som vi kan få det att räcka till alla som behöver. Vi talar om ”governance” när vi talar om alla dessa relationer mellan olika organisationer – de relationer som bestämmer vem som får vatten, hur mycket och när. Det finns många sätt att öppna upp och förbättra samarbetet mellan olika aktörer, och det är det som vi ser som lösningen för att använda vattnet på ett bra sätt så att det fördelas väl kommer tillgodo.

Foto och text: Cristina Funke